Etapa a doua de vaccinare, schimbări importante: noi categorii de angajați, pe liste

de: Alexandru Puiu
14 01. 2021

Pe 15 ianuarie 2021, începe etapa a doua de vaccinare în România. Aceasta include bolnavi cronici și angajați dintr-o serie importantă de domenii. Se pare însă că lista respectivă va fi modificată printr-o Ordonanță de Urgență.

Într-o conferință de presă desfășurată ieri, premierul Florin Cîțu a făcut referire la categoriile de persoane care se vor putea vaccina împotriva noului coronavirus începând cu 15 ianuarie. Oficialul a atras atenția asupra faptului că Ministerul Sănătății va redacta vineri o ordonanță de urgență pentru a mări lista potențialilor beneficiari de vaccinare.

”Lista persoanelor care se vor putea vaccina în cea de-a doua etapă se actualizează zilnic, pentru că sunt mai multe priorități pe care le observăm. Încă nu este luată o decizie în privința categoriilor de persoane ce vor fi adăugate pe listă. Ministerul Sănătății lucrează la această Ordonanță de Urgență. Am primit de la mai multe părți din societate și din economie solicitări pentru a fi incluse pentru etapa a două a programului de vaccinare. Recomand tuturor celor consideră că trebuie să se vaccineze în următoarea etapă să se adreseze Ministerului Sănătății”, a declarat Florin Cîțu.

Printre cei vizați de această modificare se numără persoanele care lucrează în prima linie în bănci, care interacționează cu clienții în fiecare zi, dar și persoanele care încheie asigurări.

”În cadrul punctului 4 din Strategia de Vaccinare adoptată de Comisia Europeană, sunt propuși pentru a fi vaccinați cu prioritate „angajații care nu se pot distanța social”, angajații din bănci și asigurări aflându-se în această situație. În acest context subliniem faptul că, în conformitate cu prevederile OUG nr. 98/2010 privind identificarea, desemnarea și protecția infrastructurilor critice, societățile bancare și cele de asigurări sunt parte din infrastructura critică națională și este imperativ necesar ca acestea să poată asigura continuitatea prestării serviciilor bancare și de asigurări către populație și companii în condiții optime, cu asigurarea condițiilor adecvate pentru evitarea riscurilor sanitare legate de infectarea cu virusul SARS-CoV-2, ce cauzează boala COVID-19”, se preciza în documentul transmis Executivului.

În versiunea inițială, pe lângă bolnavii cronici, în etapa a doua erau incluse persoanele din următoarele domenii:

  • Personalul din mass media care desfășoară activități cu risc crescut de expunere la infecția cu COVID-19 (ex: reportaje în unități medicale);
  • Personalul din unitățile de învățământ și creșe;
  • Personalul din sectorul economic vital: procesare, distribuție și comercializare a alimentelor de bază (panificație, lactate, carne, fructe și legume), uzine de apă, epurare, transport și distribuție apă, centrale electrice, producție, transport și distribuție curent electric, unități de producție, transport și distribuție gaze, transport și distribuție combustibili lichizi și solizi, transport și distribuție medicamente și materiale sanitare, transport de persoane și mărfuri, noduri feroviare, aeroporturi civile și militare, porturi esențiale, comunicații (serviciul de telecomunicații speciale, radio și televiziune naționale).